Munhålan

tandlakarundersokningHär finns information om olika besvär man kan råka ut för i munhålan, samt tips och råd om hur de olika åkommorna kan behandlas. Klicka på något av ämnesområdena i listan nedan eller i menyn till vänster för att komma vidare.

 

 

Ämnesområden i kategorin Munhålan:

 • Dålig andedräkt
 • Muntorrhet
 • Dålig andedräkt
  Andedräkten kommer ifrån lungorna och är den luft som människor andas ut. I andedräkten kan omgivningen känna av olika smakämnen som man har ätit, t.ex. är det lätt att känna igen vitlök i en persons andedräkt. Men, tvärt emot vad många tror kommer alltså vitlöksdoften inte från magen, utan ifrån lungorna. Samma sak gäller t.ex. alkohol, som också känns tydligt i vår utandningsluft.

  Dålig andedräkt
  Många människor drabbas av dålig andedräkt. Dålig andedräkt delas upp i tillfällig och kronisk dålig andedräkt. Tillfälligt dålig andedräkt drabbar så gott som alla människor någon gång och kan bero på något man ätit, t.ex. ost eller starkt kryddad mat, på rökning eller intag av alkohol. Kroniskt dålig andedräkt har den medicinska termen halitosis eller foetor ex ore och beror på att särskilda bakterier i munhålan bildar svavelföreningar som uppfattas som illaluktande av omgivningen.

  Muntorrhet
  För lite saliv gör att man kan bli torr i munnen. En del kan bli så torra i munnen att det blir svårt att till och med svälja och prata, eller besvärligt att äta. Oftast är muntorrheten en biverkning av mediciner, bland annat sådana som kan användas mot psykiska besvär. Även en del sjukdomar kan göra att man blir torr i munnen, men det kan också orsakas av stress eller på att det man äter ger för lite tuggmotstånd.

  Brist på saliv
  Med mindre saliv i munnen ökar risken att få hål i tänderna och därför kan man behöva besöka tandläkaren oftare. Har man en tandprotes kan för lite saliv göra att den inte sitter så bra, och då kan man få problem med skavsår och blåsor i munnen.